Er kwam in de afgelopen jaren, door privacybescherming en identiteitsfraude, steeds meer weerstand tegen het gebruik van het BSN in het btw-nummer van eenmanszaken. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens heeft dit jaar aangegeven dat het BSN in het btw-nummer privacygevoelig, onwenselijk en onrechtmatig is. De Autoriteit Persoonsgegevens oordeelde dat er een ander systeem moet komen.

Tussenoplossing

Het nieuwe btw-nummer van jouw eenmanszaak is bestemd voor vermelding op bijvoorbeeld facturen en de website. Het wordt ook gebruikt voor intracommunautaire transacties (handelsverkeer binnen de EU) en andere transacties op basis van EU-regelgeving. Voor de communicatie met de Belastingdienst blijft het oude, op het BSN gebaseerde nummer in gebruik. Op langere termijn streeft de Belastingdienst naar één btw-nummer dat je voor alle doeleinden gebruikt.

Nu al niet meer op je website

Als je zelfstandige bent met een webwinkel kun je nu al stoppen met het vermelden van het btw-identificatienummer op jouw website. Op basis van wettelijke regels ben je eigenlijk verplicht dit nummer op je website te vermelden. De Autoriteit Consument & Markt houdt hier toezicht op, maar geeft geen prioriteit aan handhaving bij zelfstandigen vanwege de onwenselijke situatie die dit oplevert.

Lees ook de aankondiging van Staatssecretaris Snel van het ministerie van Financiën over het nieuwe btw-nummer van de Belastingdienst.

Agenda

13 mei

Ondernemen en belastingen

19.30 uur
Online
Online
Terug naar overzicht