Fiets van de zaak als ondernemer

De veranderde regelgeving (vanaf 2020) voor de fiets van de zaak heeft ook gevolgen voor ondernemers die hun fiets binnen de inkomstenbelasting als vermogen beschouwen in de onderneming of dit van plan zijn te doen. Wanneer je als ondernemer zakelijke kilometers met je privé fiets fietst, dan verandert er niks en kan je in 2024 €0,23 per kilometer als kosten opvoeren.

Fiets als ondernemersvermogen

Als ondernemer kun je de fiets als ondernemersvermogen beschouwen. Dit mag al wanneer 10% of meer van je gefietste kilometers zakelijk (inclusief woon-werk) zijn. Dit moet je inschatten en achteraf kunnen aantonen aan de hand van bijvoorbeeld een logboek of rittenschema. Behoort de fiets tot je ondernemersvermogen dan zijn er een aantal fiscale regelingen die het zakelijk aanschaffen van een fiets aantrekkelijk maken.

Regelgeving vanaf 2020

Voor 2020 was het als ondernemer noodzakelijk om een kilometerregistratie bij te houden. Per 1-1-2020 komt dit te vervallen. Ga je een fiets van de zaak ook privé gebruiken (let op:de woon-werk kilometers ook gezien als privé) dan is er voor de inkomstenbelasting sprake van een bijtelling voor privégebruik, net zoals dat ook bij een auto van de zaak gebruikelijk is. De bijtelling voor een fiets van de zaak bedraagt 7% van de consumentenprijs (incl. BTW) van de bedrijfsfiets. Naast deze 7% bijtelling hoeft er voor de Inkomstenbelasting geen verdere correctie voor privégebruik berekend te worden. Let op: voor de omzetbelasting (btw) gelden andere regels, zo tellen de woon-werkkilometers daar als privé. Bereken hier de waarde van je fiets.

Werkgever – werknemer

Ben je werkgever dan mag je een fiets(vergoeding) aan de werknemer verstrekken. Dit blijft zo. De fiets(vergoeding) wordt dan gezien als loon, waarbij de werkgever er voor kan kiezen om het loonbestanddeel via de Werkkostenregeling bij de eindheffingsregeling te betrekken. De werkgever neemt dan de eventuele verschuldigde loonheffing voor zijn of haar rekening. Middels deze constructie concurreert de (fiets)vergoeding met andere vergoedingen. Om dit te voorkomen komt de nieuwe bijtellingsregeling er als optie bij.

De werkgever kan een fiets ter beschikking stellen aan de werknemer (fiets blijft dan wel eigendom van bedrijf). Gebruikt de werknemer de fiets dan ook privé (let op: de kilometers in het woon-werkverkeer vallen dan ook onder de privékilometers) dan krijgt de werknemer te maken met de 7% bijtelling. Rijdt een werknemer een eigen fiets, dan mag de werkgever in 2024 maximaal €0,23 cent per kilometer belastingvrij blijven vergoeden.

Terug naar overzicht